Home

Γυμνάσιο Γαρδικίου Θεσπρωτίας

H συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη στο Γυμνάσιο Γαρδικίου

H συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη στο Γυμνάσιο Γαρδικίου

PSARAFTH1Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Γαρδικίου Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με προσκεκλημένη την διακεκριμένη συγγραφέα παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων κα Λίτσα Ψαραύτη. Είχε προηγηθεί μακρά προετοιμασία των μαθητών με την ενεργό συμπαράσταση των εκπαιδευτικών του σχολείου. Οι μαθητές μελέτησαν βιβλία της συγγραφέως, ζωγράφισαν αφίσες με σκηνές των βιβλίων, έφτιαξαν σελιδοδείκτες, κέντησαν εργόχειρο-κολάζ με αφορμή σχετικό απόσπασμα του βιβλίου «Η σπηλιά της γοργόνας», συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, δημιούργησαν βίντεο κινουμένων σχεδίων με αφήγηση από μαθητές και τη χρήση animation, δραματοποίησαν αποσπάσματα των βιβλίων. Επιστέγασμα της όλης προσπάθειας ήταν η επίσκεψη στο σχολείο μας της ίδιας της συγγραφέως που χωρίς να υπολογίσει κόπο και εμπόδια ταξίδεψε από την Αθήνα μέχρι το ακριτικό Γαρδίκι και μας τίμησε με την παρουσία της. Η συζήτηση μαζί της, η παρουσίαση όλων των δρώμενων που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές, η όλη εκδήλωση ήταν πραγματικά απολαυστική για όλους μας, εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά και για την ίδια τη συγγραφέα.

Η κα Λίτσα Ψαραύτη με την επιστροφή της στην Αθήνα τίμησε με ένα ακόμη τρόπο το σχολείο μας αρθρογραφώντας στο λογοτεχνικό περιοδικό Fractal (τευχ. 32) για την εκδήλωση. Αναδημοσιεύουμε το κείμενό της με θερμές ευχαριστίες για την παρουσία της στο σχολείο μας:

Επίσκεψη της συγγραφέως Λίτσας Ψαραύτη στο Γυμνάσιο Γαρδικίου Θεσπρωτίας

Γράφει η Λίτσα Ψαραύτη

Η επίσκεψη του συγγραφέα στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια είναι σαν τα λαχεία. Δεν ξέρεις τι θα σου τύχει. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν τη μεγάλη αξία του λογοτεχνικού παιδικού βιβλίου, διαβάζουν και οι ίδιοι, συστήνουν βιβλία στους μαθητές τους και οργανώνουν εκδηλώσεις και εκθέσεις στα σχολεία τους. Υπάρχουν και οι αδιάφοροι εκπαιδευτικοί που βλέπουν σαν ένα μεγάλο μπελά να οργανώσουν οτιδήποτε έχει σχέση με το βιβλίο και τη λογοτεχνία.

Με ανάμικτα συναισθήματα πήρα στις 20 Δεκεμβρίου το αεροπλάνο για τα Γιάννενα για πάω στη συνέχεια στο Γαρδίκι, όπου με είχαν καλέσει οι καθηγητές του γυμνασίου να μιλήσω στα παιδιά. Το Γαρδίκι απέχει μια ώρα από τα Γιάννενα, έχει περίπου εξακόσιους  κατοίκους, γεωργούς και κτηνοτρόφους και στο γυμνάσιο φοιτούν 75 μαθητές. Καθηγητές και μαθητές με καλοδέχτηκαν και έζησα δυο ευφρόσυνες και απολαυστικές ώρες. Οι μαθητές είχαν διαβάσει βιβλία μου και οι ερωτήσεις τους ήταν εύστοχες, και ο λόγος τους μεστός.

«Οι ηθοποιοί» ανέβηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν αποσπάσματα από βιβλία μου. Από το βιβλίο μου «Πέντε δώρα για τον Αϊ-Βασίλη» που είναι μεταφρασμένο, οι μαθητές το απέδωσαν στα αγγλικά με σωστή προφορά, λες και παρακολουθούσαν αγγλικό σχολείο. Έκπληξη ήταν και η παρουσίαση του βιβλίου με κινούμενα σχέδια. Είναι δύσκολο να απαριθμήσω τις εργασίες τους, τις αναλύσεις των ηρώων, τις ζωγραφιές, τους σελιδοδείχτες , κλπ.

Φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν ως δια μαγείας. Όλες οι καθηγήτριες μαζί και ο διευθυντής, εργάστηκαν πολλές ώρες με κέφι και μεράκι για να έχει επιτυχία η εκδήλωση. Την ευχαρίστησή της εξέφρασε και η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Μαρία Παπαευσταθίου -Τσάγκα που χαρακτήρισε την εκδήλωση «πρότυπη». Είναι και η ίδια συγγραφέας αξιόλογων βιβλίων και ενθαρρύνει τους φιλολόγους να οργανώνουν εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Έφυγα από το μικρό αυτό σχολείο με τις καλύτερες εντυπώσεις, γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον του βιβλίου αφού υπάρχουν Δάσκαλοι (Με δέλτα κεφαλαίο).

 

 

 
Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους